Chi Nei Tsang (Orgaanmassage) is een Chinese buik- of orgaanmassage. Het heeft een Taoïstische oorsprong.
De betekenis van Chi is levensenergie, Nei staat voor ‘binnen’ en Tsang betekent ‘organen’. Chi Nei Tsang staat dus voor: het reguleren van de energie van de organen.

De grondlegger van Chi Nei Tsang is Mantak Chia; het is een onderdeel binnen het systeem van Healing Tao waarvan Mantak Chia de grondlegger is.
Volgens de Taoïsten start het leven vanuit de navel. Het centrum van ons lichaam bevindt zich rond de navel. Vanuit de navel zijn alle lichaamsstelsels met elkaar verbonden: zowel het bloedvatenstelsel als het lymfe-, zenuw- en spierstelsel, en tenslotte het meridiaansysteem.

Onze organen en emoties

In onze buikorganen worden naast voedsel ook emoties en gedachten verteerd. Ieder buikorgaan heeft zijn eigen emotionele functie. Voor de lever bijvoorbeeld is dat woede en vriendelijkheid, voor de nieren angst en wijsheid. Vanuit de buikorganen stroomt de Qi, de levensenergie, via de meridianen door de rest van het lichaam. Wanneer onze organen de stress en emoties niet volledig kunnen verwerken stagneert de energiestroom.

Stromen, stagneren, blokkeren

Door de negatieve emoties kunnen energieblokkades ontstaan. Energieblokkades in de organen kunnen resulteren in zogenoemde knopen in de buik en vervolgens ook elders in het lichaam.
Andere oorzaken voor blokkades zijn bijvoorbeeld overwerk, stress, een ongeluk, drugsgebruik, een operatie, toxines, bewerkte voeding en een slechte lichaamshouding.

Activerende buikmassage

Tijdens een Chi Nei Tsang-behandeling worden de buikorganen gemasseerd en de corresponderende orgaanpunten die op de navelring liggen geopend.

Chi Nei Tsang heeft een diepe werking en is een directe toepassing om knopen en blokkades in de organen, bindweefsel, bloedvaten, zenuwbanen en lymfen los te maken. Door deze directe benadering kan er veel in beweging komen. Emoties kunnen worden aangeraakt en overtuigingen kunnen aan het licht gebracht worden. De behandeling vindt plaats direct aan de bron van de energie en heeft daarom een zeer diepe en intense werking.
Chi Nei Tsang, Tuina-massage en Acupunctuur vullen elkaar goed aan.

Opgeleid en ervaren

In 2010 kwam ik in aanraking met Chi Nei Tsang en was gelijk diep geraakt door deze helingvorm.
Na het leren en beoefenen van Acupunctuur en Tuina-massage, is deze vorm van massage heel direct.
Chi Nei Tsang brengt je heel dicht bij jezelf, het is een hele zachte uitnodiging te komen bij dat wat er in het moment aanwezig is.
Sinds die tijd volg ik elke jaar een aantal bijscholingsdagen, voornamelijk bij Maartje Huibers en bij haar mentor Karin Sorvik uit Argentinië.


Informatie

Een behandeling duurt circa 5 kwartier. Het tarief hiervoor is € 82,00.
Neem hier contact op voor een afspraak.